Muzički centar Pavarotti obilježava 22 godine postojanja

U povodu obilježavanja 22. godišnjice postojanja, Muzički centar Pavarotti i ove godine pripremio je niz kulturno-edukativnih aktivnosti za sve uzraste.

Program počinje već u utorak, 17. decembra masterclass jazz radionicom, koja će se održati u studiju „A“ Pavarotti centra, s početkom u 13 sati, a čiji je osnovni cilj stvaranje eduaktivnih preduslova za kvalitetniju jazz scenu u gradu.

Radionicu će voditi ponajbolji bh. muzičari: Dino Šukalo (gitara), Amar Češljar (bubnjevi) i Attila Aksoj (bass gitara). Metod rada zasniva se na upoznavanju polaznika s istorijom jazza, te razgovoru o najznačajnijim jazz muzičarima i najčešće korištenim instrumentima u jazz izrazu. Polaznicima će, takođe, biti omogućena edukacija o osnovama jazz harmonije i ritmova na gitari, bass gitari i bubnjevima, odnosno stvaranju jazz kompozicije i stilovima jazza. Na kraju radionice, predviđeno je zajedničko muziciranje polaznika i edukatora. Ulaz je slobodan.

 Već narednog dana, u srijedu, 18. decembra, u prostorijama Muzičkog centra Pavarotti počinje Kamp animiranog filma, koga već tradicionalno organizira Klub animatora Neretva (KAN). Kamp će se održati od 18. do 21. decembra, a u tom periodu  održaće seo radionica crtanog filma i večernje projekcije animiranih ostvarenja odabranih iz ovogodišnjeg programa Festivala animiranog filma – NAFF. Ovom prilikom, u radionici će se okupiti 15 mladih polaznika iz Mostara, Neuma i Sarajeva. Projekcije, koje će se održavati svaki dan od 20 do 21 sat, otvorene su za javnost.

U petak, 20. decembra, biće upriličena završna izložba učeničkih radova “Da niko ne bude izostavljen – Svako dijete je važno”, u okviru projekta “Moja škola,vrtić – za svako dijete“, koga u saradnji s Pavarotti centrom organizuju JU „IV osnovna škola Mostar“, Srednja građevinska škola i PPU „Planet Montessori“. Program počinje u 11 sati.

Istoga dana, s početkom u 17,30 sati, publici će svoj rad predstaviti i jedan dio kreativno-edukativnih radionica koje djeluju u sklopu redovnih aktivnosti Muzičkog centra Pavarotti. Radi se o Plesnom klubu „Flash“, horu „Pavarotti“, školi gitare „Legato“, te radionici animiranog filma, koga Pavarotti centar realizuje u saradnji s klubom animatora „Neretva“.

(NovaSloboda.ba)