Uhapšeni u akciji “Memori’ Jasmin Mešković i Suada Nožić predati KT KS

U sklopu operativne akcije kodnog naziva “Memori” u ponedeljak je uhapšeno pet osoba, koje se sumnjiče za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja. 

“Osumnjičeni Jasmin Mešković i Suada Nožić predati su u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Biće zadržani 24 sata i nakon što ih u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica odlučiće se o eventualnom prijedlogu za pritvor”, saopštila je danas glasnogovornica tog tužilaštva Azra Bavčić medijima. 

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u ponejeljak su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo ,počeli realizaciju operativne akcije “Memori” na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Po naredbama Opštinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na 11 lokacija koje na području spomenutih kantona koriste osumnjičeni inicijala J. M. (1967.), S. J. (1978.), S. N. (1987.), M. Š. (1991.), Š. B.(1986.) i M. K. D. (1989.), a koji se sumnjiče za spomenuta krivična djela.

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od njihove prodaje zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH,  znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

(Fena)