“Kralj dionica” na Wall Streetu: Mala vjerovatnoća za recesiju u 2020. godini

Direktor DoubleLine Capitala i takozvani “kralj dionica” na Wall Streetu Jeffrey Gundlach nije zabrinut da će se 2020. godine desiti recesija, iako ne misli da će Kina i SAD uskoro potpisati sporazum o trgovini.

“Nikad nismo imali recesiju bez negativnih vodećih indikatora. Vodeći indikatori su trenutno niski. Dakle, naša prognoza je da će se oni poboljšati, što čini malo vjerovatnim da ćemo imati recesiju u narednih šest do dvanaest mjeseci”, rekao je Gundlach u srijedu za CNBC.

Gundlach je napomenuo da bi se percepcija potrošača o trenutnim uslovima na tržištu rada morala drastično pogoršati i moralo bi doći do povećanja broja osoba koje su izgubile posao da bi recesija bila moguća. Percepcija potrošača se pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci, ali je i dalje na relativno visokom nivou. Sedmični podaci za osoba koje su izgubile posao su u međuvremenu pali na najniži nivo  u sedmici koja je završila 30. novembra.

Ranije ove godine, ulagači su postali zabrinuti da bi moglo doći do recesije, jer se globalna proizvodna aktivnost usporavala zbog američko-kineskog trgovinskog rata. Proizvodna aktivnost  se, međutim,  stabilizovala.

Ipak, nesigurnost u vezi s trgovinom intenzivirala se ove sedmice nakon što su objavljeni izvještaji i komentari visokog američkog zvaničnika, zbog kojih se sumnja da će doći do postizanja dogovora SAD i Kine prije isteka roka u nedelju. Ako se do tada ne postigne dogovor, stupiće na snagu dodatne američke tarife na kinesku robu.

Gundlach je u srijedu dodao kako ne misli da će sporazum biti postignut prije predsjedničkih izbora 2020. godine.

“Apsolutno nema razloga da Kina zaključi trgovinski sporazum pod uslovima koje SAD žele”, rekao je on.

(Fena)