Lindsay Hoyle reizabran za predsjednika britanskog parlamenta

Britanski poslanici u utorak su reizabrali laburistu Lindsaya Hoylea za predsjednika parlamenta, dok je on obećao da će biti nepristrasan i pošten u posredničkoj ulozi, u kojoj je njegov prethodnik John Bercow bio optuživan za kršenje parlmentarnih konvencija kako bi pomogao protivnicima Brexita.

Bez većinske vlade od 2017. godine, suparnici su imali više ovlaštenja da osporavaju planove vladajućih konzervativaca, a predsjedavajući je davao sebi sve značajniju ulogu u procesu rasprava oko Brexita i usvajanje zakona potrebnih za njegovo provođenje ili odgađanje. 

Bercow, koji je odstupio u oktobru nakon 10 godina, bio je optuživan od nekih da je kršio dugo prihvaćene norme i favorizovao je one koji su željeli zaustaviti vladine planova napuštanja EU.

Prošle su sedmice, međutim, konzervativci premijera Borisa Johnsona osvojili veliku većinu od 80 poslanika u Donjem domu, koja im omogućava usvajanje njihovih planova u parlamentu mnogo lakše i umanjivanje značaja predsjednika parlamenta u diskusijama.

Hoyle (62), koji je prvi put izabran u novembru neposredno prije raspuštanja parlamenta radi petosedmične predizborne kampanje za opšte izbore, reizabran je bez protivljenja. On je bio zamjenik predsjednika parlamenta od 2010. godine.

“Predsjednik treba biti osoba od povjerenja”, izjavio je Hoyle, dok su ga dvojica parlamentaraca smjestili u predsjedničku stolicu u skladu s parlamentarnom tradicijom.

“Imam dokazanu reputaciju nepristrasnog, nezavisnog i poštenog predsjednika”, kazao je.

Predsjednik je arbitar u svim sporovima u Donjem domu, i utvrđuje koja su eventualna osporavanja vladinih planova dopuštena, prenosi Reuters.

(Fena)