Ljubavni pozivi

Jeste li znali da Bambi uopšte nije lane?

Barem ne u crtanom filmu Walta Disneya iz 1942. godine. Simpatični mali junak je potomak jelena Whitetaila, raširenog u Sjevernoj Americi, i majke košute.

Prva priča o Bambiju je objavljena u knjizi „Bambi. Jedna priča iz šume“austrijanca Felixa Saltena.

Poput bijelog jelena, ni jelen lopatar sa ove fotografije ne potiče iz evropskih krajeva. On je doveden sa Bliskog Istoka u svrhu lova, u srednjoj Evropi i Velikoj Britaniji. Kao kopitar, on u mnogim zemljama Evrope nije strogo zaštićen, kao u svojim matičnim zemljama.

Sezona lova na odrasle muške jelene traje od septembra do januara. U oktobru i novembru je sezona parenja, u kojoj mužjaci pozivaju ženke na parenje i pri tome često dolazi do žestoke borbe sa konkurentima. Njihovo oglašavanje je malo tiše nego kod velikog domaćeg jelena, ali je češće. Čak i do 30 hiljada puta u toku 24 sata glasno pozivi na ljubav grme kroz jesenju šumu.

Pribor za borbu: Mužjaci se u jesen, za svoje ženke bore rogovima protiv svojih konkurenata.

Oguljena stabla: Za razliku od srna, koje jedu i koru ili mlade izdanke s drveća, jeleni se uglavnom hrane travom i lišćem.

Ups! Jeleni su preživari, kao i krave i ovce. Probavom se stvara metan, izuzetno efikasan klimatski plin, koji mora izaći vani.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)