Predložen jednomjesečni pritvora za Jasmina Meškovića i Suadu Nožić

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predložila je Opštinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić.

“Pritvor je predložen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, te zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo”, izjavila je medijima glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva KS Azra Bavčić. 

Oni su uhapšeni u policijskoj akciji Federalne uprave policije (FUP) “Memori” u ponedeljak, koja je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Akcija je provedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U akciji su uhapšeni osobe inicijala J. M. (1967.), S. J. (1978.), S. N. (1987.), M. Š. (1991.), Š. B.(1986.) i M. K. D. (1989.), koje se sumnjiče za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Bavčić je navela da su za četiri osumnjičene osobe predložene mjere zabrane. Između ostalog, zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, te mjera redovnog javljanja Policijskoj upravi.

Uhapšenom osumnjičenom Senadu Jusufbegoviću predložena je mjera zabrane obavljanja službene dužnosti.  

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“, u okviru koga djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju falsifikovanih karata, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH,  znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i biće korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

(Fena)