Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac -4 stepena, Prijedor 0, Bjelašnica i Sanski Most 1, Doboj, Srebrenica i Zenica 2, Bijeljina i Tuzla , Zvornik 4, Banja Luka i Drvar 5, Sarajevo 6, Ivan Sedlo 8, Jajce i Trebinje 9, Bugojno, Gradačac, Livno i Mostar 11, Stolac 12, Bihać 13, Grude i Široki Brijeg 14, Neum 16 stepeni.

Danas pretežno oblačno vrijeme u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne umjereno naoblačenje.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 11 i 16, na jugu zemlje do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Nakon prohladnog, mjestimično maglovitog jutra, danju će otopliti i biće ugodnije, uz duže sunčane intervale.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Tokom jutra i večeri poželjno je posvetiti pažnju oblačenju.

Mogući su problemi usljed povećane zagađenosti vazduha, izraženije u urbanim sredinama.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na smanjenu vidljivost zbog magle ovog jutra upozoravamo vozače na dionicama autoputa A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad i Zenica jug-Kakanj, kao i na putevima na području Viteza, Goražda, Foče i Doboja.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 08 do 15 sati isti režim saobraćaja (30 minuta obustave, 15 minuta propuštanja vozila) na snazi je i kroz tunel Skela na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)