Premijerno izvedena predstava “Identitluk”

Predstava “Identitluk”, nastala u saradnji Studija za izvođene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru, premijerno je izvedena u srijedu naveče na maloj sceni HNK Mostar.

Predstava “Identitluk” nastala je po motivima knjige Amina Maaloufa “U ime identiteta”. Rediteljica je Tanja Miletić Oručević, dramaturg Dragan Komadina, a u predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar, te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Rediteljica Tanja Miletić Oručević ranije je kazala da predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju, koji se direktno referiše na Maaloufov esej “U ime identiteta”.

“Maaloufovu knjigu smo koristili samo kao polazište, kao ferment za propitivanje pitanja o identitetu. Zapravo smo željeli sebi postaviti konkretno pitanje: šta nama u sredinama u kojim živimo znače Maaloufove riječi, ideje koje on donosi? Kroz niz improvizacija pokušali smo dati odgovore na ta pitanja”, rekla je Miletić Oručević.

Nakon premijere u HNK Mostar, slijedi izvođenje u Narodom pozorištu Mostar u petak, 20. decembra, s početkom u 20 sati, a za sljedeću godinu najavljeno je gostovanje ove predstave koja je rađena pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije, u dvadesetak bh. gradova.

(Fena)