ARZ BiH: Podaci The Economista o stopi nezaposlenosti mladih u BiH nisu tačni

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine demantovala je tvrdnje pojedinih medija o 46,7 posto nezaposlenih mladih od 15 do 24 godine u BiH.

Iz Agencije upozoravaju da su podaci preneseni s web portala World in Figures The Economista, a kao izvor podataka navedena je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Tačna stopa nezaposlenosti mladih u 2018. godini je 38,8 posto, dok u 2019. godini ova stopa iznosi 33,8 posto.

Podatak o stopi nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine starosti je sastavni dio Ankete o radnoj snazi koju provodi Agencija za statistiku BiH i predstavlja jedini međunarodno uporedivi zbir podataka sa tržišta rada u Bosni i Hercegovini.

Kao takav, taj se podatak dostavlja i Međunarodnoj organizaciji rada, te drugim međunarodnim institucijama, poput EUROSTAT-a. Inače, stopa nezaposlenosti se računa kao odnos broja nezaposlenih i ukupne radne snage pomnoženo sa 100.

U saopštenju je napomenuto da se svi podaci koje objavljuje Agencija za statistiku BiH mogu provjeriti i putem ILO-a i apsolutno su identični.

Podaci u objavljenom tekstu nisu identični ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za druge navedene države, te su apsolutno pogrešni. Sve navedeno se može provjeriti putem web stranice ILO-a. Takođe, ankete o radnoj snazi su dostupne i na web stranici Agencije za statistiku BiH.

“Trenutna stopa nezaposlenosti mladih u BiH još uvijek je visoka i potrebno je kontinuirano raditi na njenom smanjenju i uvođenju mladih ljudi u tržište rada”, rečeno je u saopštenju.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zajedno sa svim akterima na tržištu rada, a posebno zavodima i službama zapošljavanja, ostaje maksimalno posvećena problemu nezaposlenosti mladih te svi nastavljaju raditi u cilju daljnjeg smanjenja nezaposlenosti, saopšteno je iz Agencije.

(Fena)