Jasna poruka

Manekenka Emily Ratajkowski (28) stigla je na filmsku premijeru filma “Uncut Gems” u Kaliforniji. Instagram ljepotica pojavila se u društvu svog supruga Sebastiana Bear-McClarda (32), koji je i produkovao film.

Kad je Emily pozirala fotografima, često je sumnjivo podizala ruku, a sa unutrašnje strane bila je vidljiva.jedna jasna poruka. Na lijevoj podlaktici crnim rubom napisao “f**k harvey”. Pozadina poruke je postignuti dogovor u okviru skandala silovanja filmskog mogula Harveyja Weinsteina (67).

Manekenka je na instagramu objasnila svoju poruku: „Danas su Harvey Weinstein i njegov bivši filmski studio postigli dogovor sa žrtvama u visini od 25 miliona dolara. Weinstein, optužen za zločine u rasponu od seksualnog uznemiravanja do silovanja, neće morati da prizna nepravdu ili da plati vlastitim novcem“.

Više od 30 glumica i bivših uposlenica Weinsteina tužile su ga zbog seksualne prisile, zlostavljanja, pa čak i silovanja. Sada su svi uključeni postigli dogovor o „odšteti“ u visini od oko 22 miliona eura, pri čemu će gotovo svaka tužba protiv bivšeg filmskog giganta biti pravno nevažeća.

Ali, ne samo to: ovim sporazumom Weinstein može i dalje negirati bilo kakvu nepravdu sa svoje strane. Od 22 miliona, on ne mora da plati ni cent iz svog džepa! Kako prenosi “New York Times”, osiguravajuće kompanije “Weinstein Company” uskočile su na stranu svog bivšeg šefa.

Prema izvještaju, 18 osumnjičenih žrtava dobiće ekvivalent od oko 5,6 miliona eura, od čega nijedna žena neće dobiti više od 450.000 eura. 16,6 miliona eura ide u parničnu tužbu u New Yorku.

Glumica Katherine Kendall (50) rekla je za The Times zašto je prihvatila ugovor: „Ne sviđa mi se ovaj dogovor, ali ne znam kako bih ga drugačije natjerala da plati za ono što mi je uradio”.

Sve strane još nisu potpisale sporazum. A kad se to desi, dokument će mora biti prihvaćen od strane suda, ali to je samo formalnost.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)