Pripadnik ruskog FSB-a ubijen, petorica ranjenih u napadu u Moskvi

Jedan pripadnik ruske službe bezbjednosti ubijen je,  a petorica su ranjena kada je neidentifikovani napadač u četvrtak otvorio vatru pred moskovskim sjedištem službe, saopštili su zvaničnici.

Savezna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je napadač djelovao sam i da nije ušao u zgradu. Ranije je javljeno da je napadač „neutralizovan“ – termin koji obično koriste ruski zvaničnici kada ubiju napadača.

Ministarstvo zdravstva saopštilo je da je još pet ljudi ranjeno u pucnjavi, među kojima i dvojica pripadnika službe bezbjednost,i koje je teško ranio napadač.

FSB je saopštio da se pucnjava desila kod zgrade, koja je direktno iza sjedišta službe na trgu Lubjanka.

Agencija, koja je glavni nasljednik  KGB-a iz sovjetskih vremena, nije pružila dodatne detalje, niti je komentarisala motive napadača.

Portparol Vladmira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je da je ruski predsjednik obaviješten o pucnjavi koja se desila kratko nakon redovne konferencije za novinare ruskog čelnika na kraju godine.

Otprilike u isto vrijeme kada se pucnjava desila, Putin je održao govor na svečanom koncertu u Kremlju održanom za FSB i ostalo bezbjedonosno osoblje.

U govoru povodom obilježavanja datuma osnivanja sovjetske tajne policije. Putin je pohvalio napore bezbjedonosnih agencija u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, prenosi Associated Press.

(Fena)