Razriješeni članovi tri biračka odbora u BiH

Državna izborna komisija Republike Hrvatske potvrdila je u petak da su u dva biračka odbora u Banjoj Luci i jedan u Sarajevu imenovani članovi HDZ-a BiH, iako odbori moraju biti nestranački, pa su članovi tih odbora razriješeni članstva.

Takođe su u toku dodatne provjere, odgovorio je DIK nevladinom udruženju Gong, koje je prijavilo sporno imenovanje, te je pozvao da ih hitno izvijesti ako ima saznanja da su još neki članovi stranaka imenovani u biračke odbore.

DIK navodi kako je utvrđeno da su u biračke odbore broj 26 i 27 u Banjoj Luci, te birački odbor broj 4 u Sarajevu uistinu imenovane osobe koje su članovi političke stranke HDZ BiH, te su isti s jučerašnjim danom razriješeni dužnosti.

DIK pojašnjava kako je za članove biračkih odbora u inostranstvu imenovao osobe koje su vlastoručno potpisale obrazac OP-6, u kome su dali izjavu da nisu članovi političke stranke.

“S obzirom na potpisanu izjavu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti, Komisija nije mogla pretpostaviti, niti je imalo saznanja o stranačkoj pripadnosti imenovanih članova biračkih odbora”, ističe DIK.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika u nedelju će se održati u još 47 država, na 124 biračka mjesta. Najviše, 44, ih je u Bosni i Hercegovini, a sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: u Mostaru (19), Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i Banjoj Luci (2).

Birački odbor imenuje se za svako biračko mjesto, a na predsjedničkim izborima sastoji se od šest članova koji ne smiju biti članovi političkih stranaka, podsjeća Hina.

(Fena)