Sedam boraca ISIL-a, šest žena i 12 djece deportovano u BiH

Osumnjičene osobe koje su sinoć transportovane u BiH, pod istragom su zbog krivičnih djela organizovanja terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, uz navođenje da je deportovano sedam boraca ISIL-a, šest žena i 12 djece.

Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti sukladne međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Savjeta bezjednosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine  obavezala poštivati i provoditi na osnovu članstva u Ujedinjenim nacijama i Vijeću Evrope, kao i članstva u Antiterorističkoj koaliciji.

U proteklim danima, Tužilaštvo BiH je, u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom bezbjednosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i saradnji  sa Vladom SAD  i Ambasadom SAD u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom sedam osoba – državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog krivičnih djela organizovanje terorističke grupe iz člana 202d. st. 2. u vezi sa članom 201. KZ-a BiH i protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. st. 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a tužilaštvo nastavlja s njihovim krivičnim procesuiranjem u skladu sa zakonom.
 
Tužilaštvo BiH iskazuje dalju spremnost i posvećenost u provođenju aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito Vladi SAD i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

M. N.

(NovaSloboda.ba)