Izbore za predsjednika Hrvatske pratit će rekordni broj posmatrača

Rekordni broj posmatrača, njih više od 24 hiljade, pratiće rad izbornih tijela na nedeljnim izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

Državna izborna komisija izvijestils je u petak naveče da će rad izbornih tijela na izborima za predsjednika Republike Hrvatske posmatrati ukupno 24.270 podmatrača.

Prije pet godina, izbore za predsjednika pratilo je oko 22 hiljade promatrača, najviše u nekoliko prethodnih ciklusa, a ovogodišnje će pratiti dvije hiljade promatrača više.

Pratiti mogu rad biračkih odbora, opštnskih i gradskih izbornih komisija, te Državne izborne komisije.

Za posmatranje izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj prijavljeno je 23.963 posmatrača, a za biračke odbore u inostranstvu 290 posmatrača.

 Za posmatranje rada DIK-a prijavljeno ih je 29, s tim da su pojedini posmatrači istovremeno prijavljeni i za posmatranje izbornih pkomisija i biračkih odbora u Hrvatskoj i/ili biračkih odbora u inostranstvu i/ili rada DIK-a, izvijestila je komisija.

Posmatrati izbore mogu posmatrači kandidata za predsjednika države, političkih stranaka i birača koji su predložili kandidate, nevladinih udruženja i strani posmatrači.

Dopušteno im je pratiti cjelokupan izborni postupak, glasanje, rad izbornih tijela, dopušten im je i uvid u sav izborni materijal sve do proglašenja službenih konačnih izbornih rezultata.

Posmatrači ne smiju ometati rad izbornih tijela, odgovarati na eventualne upite birača na biračkom mjestu, tonski ili video snimati rad izbornog tijela kojeg nadziru. Ne smiju nositi oznake, promotivni i drugi materijal predsjedničkih kandidata, te na bilo koji drugi način uticati na birače.

Dok su na biračkom mjestu dužni su nositi vidljivo istaknutu službenu legitimaciju, prenosi Hina.

(Fena)