Oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme. Ponegdje u Hercegovin i zapadnim područjima Bosne je zabilježena kiša.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo, Livno 10, Sokolac 11, Bugojno, Grude, Sarajevo, Široki Brijeg 13, Gradačac, Trebinje, Zenica 14, Bihać, Mostar 15, Neum, Prijedor, Sanski Most, Tuzla 16, Banja Luka, Doboj 17 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većini područja. U večernjim satima u Hercegovini je moguća grmljavina. Obilnije padavine se očekuju u Hercegoini i zapadnim područjima Bosne. Očekivana količina padavina u Hercegovini između 40 i 70, lokalno oko/iznad 90, a na zapadu Bosne od 30 do 50 l/m2.

Vjetar umjeren do jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 11 do 17, na sjeveru do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Pogoršanje vremena, praćeno mjestimično jačim padavinama i južinom, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Negativni uticaj promjene više će doći do izražaja u Hercegovini i Krajini.

—–

BIHAMK

Jaki olujmni udari vjetra i doroni n a putu

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na širem području Bosanskog Petrovca, Ključa, Sarajeva, Jablanice, Livna, Tomislavgrada, Glamoča i Bosanskog Grahova upozoravamo na povremene jake udare vjetra. Povećana je opasnost od odrona, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno

Polusatne obustave saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, a do 15 sati i kroz tunel Skela na magistralnom putu Donji Vakuf-Jajce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Pojačan je promet vozila i duga su zadržavanja na ulazu u našu zemlju na graničnim prelazima Bosanska Kostajnica, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod, Gradina i Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)