SIPA lišila slobode dvije osobe zbog terorizma

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, MUP-om Kantona Sarajevo, Tužilaštvom BiH, Vladom SAD i Ambasadom SAD u BiH, provela je u proteklom periodu niz aktivnosti koje su rezultirale povratkom državljana Bosne i Hercegovine, koji su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, među kojima se nalazi sedam muškaraca, šest žena i 12 djece, saopšteno je iz SIPA-e.

U okviru ovih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e su, 19. decembra, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 202d. stav (2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine organizovanje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 201. terorizam i iz člana 162b. istog zakona protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

M. N.(NovaSloboda.ba)