Zbog pritiska migranata, crnogorska vojska će i 2020. godine tititi granicu

Crnogorska vojska nastaviće i u 2020. godini pomagati policiji u zaštiti granice od ilegalnih migracija, koji se novom balkanskom rutom pokušavaju domoći Europske Unije, odlučio je u petak Savjet za odbranu i sigurnost Crne Gore.

Gotovo osam hilčjada migranata pokušalo je od početka godine preko teritorije Crne Gore ući u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu.

“Pripadnici vojske biće angažovani na zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja iduće godine”, saopštio je savjet nakon sjednice.

Uz policiju, crnogorska vojska čuva granicu od sredine 2018. godine, kada se otvorila takozvana “priobalna” migrantska ruta (Albanija – Crna Gora – BiH – Hrvatska).

Kontrola granice bila je do tada isključiva nadležnost granične policije.

Prema podacima policije, u Crnu Goru je od 1. januara 2017. do 31. oktobra 2019. godine ušlo 12.105 migranata.

Najmanje ih je registrovano 2017. gdoine, njih 849, dok je iduće dvije godine broj rapidno rastao. Prošle godine, kroz tu je državu prošlo 4.753 migranata, dok je do kraja oktobra 2019. registrovano 6503 migranta.

Šefica podgoričkog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dušica Živković nedavno je saopštila da za migrante Crna Gora predstavlja samo tranzitnu zonu.

“Podaci pokazuju da se oni kratko zadržavaju u Crnoj Gori, samo nekoliko dana, tek onoliko koliko im je potrebno da nađu način da nastave svoje putovanje ka drugim evropskim zemljama”, rekla je Živković.

Policija je objavila da je od početka 2019. godimne presjekla pet krijumčarskih mreža i uhapsila 51 osobu, prenosi Hina.

(Fena)