Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice

Jedna slika govori više od hiljadu riječi, kaže jedna stara izreka. Ovde donosimo pregled nekoliko najinteresantnijih fotografija protekle sedmice, uz minimalni opis.

Ljudi obilaze Sydney Harboer Bridge, most u luci Sydney, dok je ovaj australijski grad uronjen je u dim. U Australiji bjesni 50 požara niskog rastinja, koji čak prijete Sydneyu. Kraja požarima nema ni na vidiku

Aktivistkinja iz kampanje stranke Samajwadi za prava žena u indijskoj državi Uttar Pradesh. Učesnicu u protestima upravo hapse policajci.

Vatrogasci odaju posljednju počast svom koleg u Königsplatzu u Augsburgu. Vatrogasac je poginuo u tuči koja se desila početkom decembra.

Tokom Svjetske konferencije o klimi u Madridu, starosjedioci i klimatski aktivisti protestvuju ispred sjedišta naftne kompanije Repsol protiv zagađenja naftom i industrijom fosilnih goriva.

U Škotskoj je prije opštih izbora održana izborna kampanja. Autobus SNP  kampanje vozi kroz krajeve Škotske u kojima je partija vodila kampanju za ostanak Britanije u EU.

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg stigla je na svjetsku konferenciju o klimi u Madridu, gdje se 16. godišnjakinja sjajnim govorom obratila političarima.

Odvažni i hrabri radnik postavlja ukrasne lampice na jedan od nebodera u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku

U znak protesta za bolju klimatsku politiku u Sydneyu, jedan čovjek se prerušio u koalu beskućnicu. Tokom demonstracija, na na ulicama bilo 20.000 ljudi

Budistički monasi metu dvorišta hrama Jogye, u južnokorejskoj prijestolnici Seulu.

Pripadnica pakistanskih anti narkotik snaga (ANF) stoji pored lomače, u kojoj gori zaplijenjena droga u Lahoreu.

Veslači na jednom od kraljevskih brodova u Bangkoku veslaju tokom velike parade brodova, kojom je zaključena ceremonija krunisanja tajlandskog kralja Maha Vajiralongkorna.

Vojnici otkopavaju tijela na ostrvu White na Novom Zelandu. Tamo je 9. decembra izbio vulkan. Za hrabru misiju pohvaljene su vojne jedinice, koje su izvele akciju, uprkos prijetnji da će doći do još jednog izbijanja vulkana.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)