U Mostaru otvorena biračka mjesta za hrvatske predsjedničke izbore

U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena sva biračka mjesta za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj, potvrđeno je Feni iz Generalnog konzulata RH Mostaru.

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH. Najviše biračkih mjesta, njih 19 ima u Mostaru. Po brojnosti, slijedi Vitez u srednjoj Bosni s 10 biračkih mjesta, te Sarajevo sa 6 biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta su u Livnu, tri u Tuzli i dva u Banjoj Luci.

Glasati na području BiH mogu oni hrvatski državljani koji tamo imaju prebivalište i aktivno su se registrovali ili pak imaju hrvatske e-lične karte, u kojima je upisano prebivalište u BiH na osnovu kojih su automatski registrovani za glasanje. Ali, i oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrovali i nemaju e-ličnu kartu moći će glasati uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

U BiH će moći glasati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko se na dan izbora zateknu u toj zemlji, ali oni za to moraju imati potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.

Hrvatski birači u nedjelju, na sedmim predsjedničkim izborima od nezavisnosti, odlučuju ko će u idućih pet godina biti na čelu države – aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili netko od njenih 10 protivkandidata (Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dalija Orešković, Dario Juričan, Dean Kovač, Anto Đapić, Katarina Peović, Ivan Pernar i Nedjeljko Babić).

Hrvatskog predsjednika će se moći birati na ukupno 6.533 biračkih mjesta, od čega je 124 u inostranstvu. U Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne pomoći.

U inostranstvu će se birati u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sistemom, dakle treba dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug ,koji se održava 14 dana kasnije, u ovom slučaju 5. januara 2020. godine.

(Fena)