Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

A worker stands under a derrick at a Yuganskneftegaz oil processing facility, the core unit of oil company YUKOS at Mamontovskoye oilfield outside the Siberian town of Nefteyugansk, December 18, 2004. Russia looks ready to sell the key production unit of beleaguered oil group YUKOS on Sunday and put it back in state hands after almost a decade under private management. REUTERS/Sergei Karpukhin ‚Ññ71 (1598) 21 04 06

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, pa su dostigle nove najviše nivoe u gotovo tri mjeseca, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Na londonskom tržištu, cijena barela prošle sedmice je porasla 1,4 posto, na 66,14 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 60,44 dolara.

Rast cijena nafte zahvaljuje se potvrdi da će prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine biti potpisana početkom januara.

Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljem smanjenju proizvodnje kako bi spriječili preveliku ponudu u uslovima usporavanja rasta globalne privrede i potražnje za naftom.

Proizvodnja će u prvom tromjesečju 2020. godine biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno, javlja SeeBiz.

(Fena)