Tužilaštvo BiH uputilo prijedlog za određivanje pritvora Muharemu Dumiću, osumnjičenom pripadniku ISIL-a

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Odsjeka za terorizam iz Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Muharema Dunića, rođenog 30.1.1974. godine u Jajcu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je tokom 2014. godine, napustio područje Republike Austrije, te zajedno sa suprugom, otišao u Siriju, sa namjerom da se pridruži formacijama tzv.”ISIL-a”, koji je od strane Savjeta bezbjednosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je u okviru formacija “ISIL-a”, učestvovao u ratnim aktivnostima, koja predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, sa  ciljem formiranja kalifata tzv.”Islamske države” na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

Nakon poraza stuktura tzv. “ISIL-a”, osumnjičeni je zarobljen od strane koalicijskih snaga, te je prije nekoliko dana izručen pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i bezbjedonosne  agencije, pribavile su veliki broj dokaza o odlasku i boravku osumnjičenog na području Sirije.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, koji će svjedočiti o njegovom boravku i ratovanju u Siriji, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti krivično djelo, te opasnosti da bi njegovo puštanje i boravak na slobodi, mogli izazvati uznemirenost građana i javnosti.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

—–

Tužilaštvo BiH uputilo prijelog za određivanje pritvora Armenu Dželko, osumnjičenom pripadniku ISIL-a

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, uputiće prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Armena Dželko, rođenog 1990. godine u Sarajevu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Određivanje mjere pritvora predloženo je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. take a), b), c) i d) ZKP BiH.

U odnosu na osumnjičenog tužilaštvo provodi istragu i tereti ga da je od 2013. godine, pa sve do sloma struktura tzv. “ISIL-a”, bio pripadnik jedinica u okviru terorističke organizacije “ISIL”, koja je rezolucijom savjeta bezbjednostirorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni Dželko bio je pripadnik “ISIL-a”, sve do konačnog sloma ove terorističke organizacije na području Sirije, kada je zarobljen od koalicijskih snaga, a u borbama na području Sirije, više puta je ranjavan.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, koji će svjedočiti o njegovom boravku i ratovanju u Siriji, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti krivično djelo, te opasnosti da bi njegovo puštanje i boravak na  slobodi, mogli izazvati uznemirenost građana i javnosti.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)