Mostarska Neretva uspješno završila sezonu i ujedno slavi svoju 5 godišnjicu postojanja

Mostarska Neretva slavi svoju petu godišnjicu i ima se čime pohvaliti. Ovaj mladi mostarski klub više puta se istakao po svojim sportskim rezultatima, ali i onim humanim. U ovih nekoliko godina svog postojanja odgojili  su veliki broj judaša i judašica, galebova i galebica, koji su ime svoga kluba i grada pronijeli širom regije i kontinenta. Kroz Neretvu je u pet godina postojanja prošlo impresivnih dvjestotinjak članova. Kao i u svakom drugom sportskom kolektivu, djeca dolaze i odlaze ali uvijek ostaju oni koji su uporni, koji to uistinu vole.

Klub je osnovan krajem 2014. godine, a od tada do danas ostvarili su sjajne sportske rezultate. Takmiačri su do sada sovojili 1741 medalju i 135 pehara, što je veliki  broj obzirom na naše relativno kratko postojanje. Ono što psoebno raduje je najveći broj onih najsjajnijih-zlatnih 729, zatim srebrnih 458 i bronzanih 554 medalja.

Mora se istaći kako je najmlađi mostarski judo klub počeo sa radom u jednoj od mostarskih garaža u nadi da će za neko vrijeme naći neki odgovarajući prostor za koliko toliko normalno funkcioniranje kluba, Međutim, ni dan danas nisu našli prikladan prostor, koji bi zadovoljio minimalne standarde.

Najsjajnija godina bila je 2016. godina, u kojoj su kadeti Neretve bili viceprvaci BiH u sastavu Galić, Pušić, Ajvaz, Matijević, Smiljanić. Takođe, ista ekipa kadeta je u 2016 godini, šesnaest puta proglašena za najbolju ekipu na raznim međunarodnim turnirima. Bili su najbolja ekipa kadeta na jednom od najjačih judo turnira u regiji „Kup Like 2016“, te druga nabolje plasirana ekipa od ukupno 79 judo klubova sa samo 8 takmičara na istom turniru. Ukupan broj medalja u 2016. godini je 437, od čega 192 zlatne, 102 srebrne i 143 bronzane.

Klub je od svog osnivanja, takođe,nastupio na dosta prestižnih judo turnira, EU kupovi za kadete (BUL, HUN, CZE, CRO, ROU, ITA), a najbolji plasman za klub postigao je SrđanAjvaz, osvojivši peto mjesto u mađarskom Gyor-u u veoma jakoj konkurenciji, što je ujedno i najbolji rezultat Mostara nakon Petra Zadre.

Nastup na Sveučilišnom prvenstvu Hrvatske okrunio je bronzanom medaljom Ivan Jurić, koji je predstavljao mostarsko Sveučilište i svoj klub.

Klub je imao predstavnicu na Svjetskom kadetskom prvenstvu, Sandru Sivrić, nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu, Antu Galića, te nastup na Evropskom kadetskom prvenstvu, dvoje članova, Vesnu Vukoju i Srđana Ajvaza. Klub konstantno ima članove koji su u reprezentaciji BiH, što potvrđuje kvalitet rada u ovome klubu. Zabilježen je i nastup na Grand Prix-u u B.Bystrici u Slovačkoj, gdje su se tri člana istakla osvojivši najsjajnije medalje i to u konkurenciju preko 80 klubova iz 12 država. Prvacima Grand Prix-a 2017 proglašeni su  Ajvaz, Džidić, Salmanić.

U 2019. godini, klub je napravio istorijski rezultat što se tiče Balkanskih medalja. Od ukupno četvero članova koji su nastupili ove godine na Balkanskim prvenstvima, osvojene su tri sjajne medalje, što je jako dobar rezultat obzirom da su jako mlad klub. Prvakinjom Balkana proglašena je Korina Džidić u konkurenciji mlađih kadetkinja, dok je Rino Vrljić osvojio titulu trećeg na Balkanu. U konkurenciji kadetkinja klub je imao razloga za slavlje, gdje se Helena Čule, koja je tek prva godina kadeta, okitila srebrnom medaljom i postala viceprvakinja Balkana. Klub ima rekorderku po osvajanju balkanskih medalja, a to je Vesna Vukoja (ukupno osvojeno 5 balkanskih medalja). Prošle godine, viceprvakom Balkana proglašen je Hrvoje Knezović u konkurenciji mlađih kadeta,  te kasnije i najboljim sportistom grada Mostara za 2018. godinu u konkurenciji mlađih kadeta.

(NovaSloboda.ba)