Odabrala Nada Dalipagić: Kulturni događaji u Mostaru 2019. oodine

Mostarsku advokatica Nadu Dalipagić, koja je poznata ne samo po izuzetnim uspjesima u svojoj profesiji, nego i po tome što redovno prati sva kulturna zbivanja u gradu, zamolili smo da nam kaže koji su to događaji u oblasti kulture, koji su u protekloj 2019. Godini ostavili na nju najsnažniji utisak.

Rado se odazvala pozivu portala NovaSloboda.bai istakla sljedeće kulturne događaje.

1. Dani Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće 2019. godine

Dani održani od 19.03.2019. godine do 11.06.2019. godine, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH. Manifestacija otvorena izložbom Vlahe Bukovca – Portreti porodice u Galeriji Aluminij, a svi naredni dani bili su dani u slavu najvećih i najljepših dostignuća u kulturi. Okupila su se najveća imena u oblasti slikarstva, književnosti i kazališta.

2. Manifestacija Hercegovka godine

Ova manifestacija održana je u organizaciji Udruženja Male melodije Mostara, a po idejnom projektu književnice i kantautorice – Daniele Škegro.

Okupila je i objedinila sve hercegovke diljem svijeta, a u slavu i promicanje vrijednosti Hercegovine i u slavu uspješnosti i vrijednosti hercegovačkih žena.

Na takmičenje za izbor Hercegovke godine iz cijelog svijeta bilo je prijavljeno 100 žena i to različitih zanimanja, koje su, prema onima kojih su ih prijavili, zaslužile da ponesu ovu titulu.

Na izuzetnoj i prelijepoj večeri u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, 17.12.2019. godine, ovo značajno priznanje ponijele su Hercegovke: Danijela Luburić, Martina Pandžić Skoko, Mariana Jurković, Nada Dalipagić, Marija Lovrić, Marina Kljajo Radić, Daniela Škegro, Darija Pavlović Rozić, Nikolina Pandža, Maja Lasić, Marija Pinjuh, Vesna Šunjić, Snježana Brkić ,Sanja Markić i Emica Ćorić.

3. Mostarska liska 2019. godine

Festival je otvoren 19.4.2019. godine izložbom „Glumac lirskog treptaja“ Safeta Pašalića, prvog upravnika Narodnog pozorišta u Mostaru, nakon čega je izvedena predstava „Ime“ u izvođenju Ansambla Pozorišta mladih Sarajevo.

Potom su se redale izuzetne predstave: „Zašto je poludio gospodin R.“ u izvedbi Ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Mostar, predstava „Anđeli Babilona“ u izvedbi Narodnog pozorišta Mostar, „Mušica“ u izvođenju Ansambla Gradsko kazalište Sisak, „Narodni poslanik“ , „Brak mrak“ i „Naši dani“.

4. 100. Šantićeve večeri poezije u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva Gusle

Srpski član Predsjedništva BiH – Milorad Dodik, 6.10.2019. godine, u Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru otvorio je 100. Šantićeve večeri poezije, koje su donijele brojne pjesničke večeri, predstave, izložbe i promocije knjiga.

 5. Centar za kulturu Mostar

U Centru za kulturu Mostar, 6.12. 2019. godine održano je Jubilarno 20. Annale crteža Grand Prix Mostar 2019. Na istom su imali pravo učešća svi članovi Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Na brojnim aktovima i portretima predstavljena je žena kao motiv – njena snažna i eruptivna energija sa izraženom senzualnošću i diskretnom erotskom notom.

6. Narodno pozorište Mostar

Izvedena predstava „Identitluk“ 20.12.2019. godine.

Ova predstava nastala je u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta  u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru.

Po riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević, predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju, koji se direktno referišw na Maaloufov esej „U ime identiteta“.

7. Izložba 25. Jesenji likovni salon

U Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru, 29.10.2019. godine, otvorena svečana revijalna izložba Jesenji likovni salon.

„U galeriji kraljice Katarine Kosače imamo priliku izložiti širok spektar radova, nešto više od samog klasičnog godišnjeg presjeka likovne scene. Imamo priliku izložiti presjek likovnosti kroz 25 godina, put kojim je umjetnost išla kroz vrijeme, vremeplov stanja svijesti umjetnika i likovne scene“, kazala je predsjednica DHLU-a FBiH Ana Šimić.

(NovaSloboda.ba)