Verbalni i gotovo fizički incident između Stanivukovića i Lukača

U Narodnoj skupštini RS-a sionoć je došlo do incidenta između ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača i poslanika PDP-a Draška Stanivukovića.

Tokom izlaganja na posebnoj sjednici u vezi s Programom reformi, Lukač je pozvao Stanivukovića da više ne iznosi određene stavove, jer su “njega gađali NATO avioni i da on ne zna šta to znači”, te da će ga „složiti” kao i one NATO zastave koje je donio.

Stanivuković se na to pobudnio, a Lukač je reagovao riječima „hajde, priđi, dođi ovamo”.

Potom je Stanivuković prišao Lukaču, koji mu je prvo bacio papire u lice, a zatim ga je odgurnuo rukom.

Sjednica je nakon toga prekinuta, a dobacivanja i teških riječi između vlasti i opozicije nije manjkalo.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izvinio se Narodnim poslanicima RS-a i javnosti zbog dešavanja u parlamentu, navodeći da ga je poslanik PDP-a Draško Stanivuković isprovocirao.

Kazao je da Stanivuković šetao po Skupštini, dok se on obraćao, mahao NATO zastavicama te sa njima pokušavao da isprovocira člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, unosio se u lice premijeru Radovanu Viškoviću, a zatim i njemu.

“Ne znam šta je imao u rukama i kakvu je imao namjeru i odgurnuo sam ga od sebe i onemogućio ga da napravi neki potez koji bi mogao da me ugrozi”, rekao je Lukač novinarima.

Kazao je da mu je žao što se to dogodilo u Narodnoj skupštini, ali da se niko ne može fizički sprečavati da govori, te prijeteći prilazi govorniku.

Lukač je rekao da su poslanici opozicije dva sata danas kršili Poslovnik, ali nisu sankcionisani, te da rukovodstvo parlamenta ne smije da dozvoli nikome da ruši dignititet Narodne skupštine RS.

Nakon Lukačevog obraćanja, poslanik PDP-a Draško Stanivuković je rekao novinarima da je pokazao da se ne plaši ministra unutrašnjih poslova, kome je uputio niz oštrih riječi.

“Je li ovo normalno društvo? Udare te i oduzmu riječ. On je mene udario šakom. Čovjek koji vodi policiju prijeti, rekao mi je da ću završiti kao one zastave, na podu, polomljene”, rekao je Stanivuković.

Najavio je da će krivično goniti ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača.

“Boriću se do posljednje kapi znoja i pozivam sve ljude da se ovom ovom čovjeku, krvniku, stanu u kraj, njegovom smjenom. Sutra ću podnijeti zahtjev za proteste, u četvrtak. U Parku Mladen Stojanović svi na proteste, sve dok Lukač ne podnese ostavku”, rekao je Stanivuković.

(Fena)