Apsolutna kreativnost

Da se ova rcenzija sastoji od nota, a ne od slova, pijanista Hiromi bi tekst reprodukovala u roku od deset sekundi. Njeni prsti tako brzo kližu preko klavijature, tehničke sposobnost su briljantne, a njena virtuoznost uzbuđujuća.

“Spectrum” je 14. album od Hiromi (40), ali joj je to tek drugi solo album.

Japanska džez pijanistica odlučila je snimiti jedan album na svaku svoju okruglu godišnjicu, a prvi se pojavio kad je imala 30 godina. Jasno se osjeća napredak od tada do sad. Solo zapis je uvijek povezan sa rizikom: Ne postoji ritmička grupa koja pokriva slabosti.

Album je Hiromi snimila sa basistom Anthony Jacksonom i bubnjarom Simon Phillipsom, obojica poznati po bijesnoj snazi i ritmu. Nježnih tonova kod njih kao da ni nema, a s druge strane, Hiromi je poznata po širini svog kompozitorskog talenata, taktovi su joj potpunoi jasni, a njena svirka se niže kao niska bisera. Napisala je sedam od devet naslova, plus “Blackbird” od Beatlesa i varijaciju na Gershwinovu “Rapsodiju u plavom”, koja je odsvirana tako kreativno da bi i sam kompozitor vjerojatno u njoj uživao.

Iako se ova Amerikanka već dvadeset godina bavi muzikom, i nastupa širom svijeta, tek je sada postala poznata široj publici.

Konačno.

(spegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)