Crnogorska policija zabranila skup prosrpske opozicije

Crnogorska policija saopštila je u četvrtak rano ujutro da neće dozvoliti okupljanje pristalica oopzicinog prosrpskog Demokratskog fronta (DF) ispred crnogorskog parlamenta za vrijeme rasprave o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer održavanje skupa nije propisno prijavljeno.

“Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata, a postupaće shodno svojim zakonskim ovlaštenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i lične, imovinske sigurnosti i bezbjednosti svih građana Crne Gore”, saopšteno je iz crnogorske policije.

Poslaniciu crnogorskom parlamentu u četvrtak će raspravljati i izjasniti se o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kome se protivi Srpska pravoslavna crkva, koja taj zakon vidi kao „paravan za otimanje crkava i hramova“, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Čelnici DF-a u srijedu naveče su iz Beograda, nakon susreta sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, pozvali pristalice da se okupe u četvrtak u 11 na platou ispred crnogorske Skupštine.

“Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore, poslanički klub Demokratskog fronta će sutra biti u Skupštini i očekuje da će svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC-a u Crnoj Gori braniti svoje svetinje budu sutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati i izraziti prtest protiv usvajanja sramnog zakona koji napada na našu Crkvu”, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su prije dva dana u crnogorskom parlamentu objavili da su na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija otkazali protestni skup i odustali od namjere da „svojim životima ne dozvole izjašnjavanje o zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, a u srijedu popodne otputovali su u Beograd, gdje su nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom objavili da su dobili njegov blagoslov za organizaciju proetsta.

Podgoričke Vijesti objavile su da se Mandić i Knežević iz Beograda u Podgoricu nisu vratili komercijalnim letom već avionom Vlade Srbije, prenosi Hina.

Demokratski front dva puta je organizovao rušilačke proteste u Podgorici, a prvi u oktobru 2008. godine, nakon što je Crna Gora priznala Kosovo kao nzavisnu državu. Tada je u sukobu demonstranata i policije povrijeđeno 40.tak osoba.

Sedam godina kasnije, u oktobru 2015. godine, nakon što su pristalice DF-a danima kampirale na centralnom podgoričkom bulevaru ispred crnogorskog parlamenta, došlo je do novog sukoba sa crnogorskom policijom. koja je. uz pomoć suzavca i ostalih sredstava prinude. razbila to okupljanje.

Dvojica čelnika DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su nepravosnažno na po pet godina zatvora jer su, kako je navedeno u presudi, učestvovali u pokušaju prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. 

(Fena)