Oduzeta razna roba u dvije odvojene akccije

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije na području regionalnog centra Tuzla oduzeli su raznu robu u vrijednosti 36.000 KM i pri tom izrekli sankcije u vrijednosti 9.200 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Kontrolnim aktivnostima na području grada Tuzle, ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 2.701 paklicu cigareta. Radi se o akciznim proizvodima koji nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje UIO, već su se prodavali na “crnom tržištu”. Aktivnosti na terenu provedene su u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK i službenicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK. Cigarete su oduzete od sedam lica, protiv kojih su preduzete zakonoski propisane mjere i radnje.

Ovlašteni službenici UIO iz regionalnih cenatara Tuzla i Sarajevo, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, vršili su pojačane mjere nadzora putnika i roba na graničnim prelazima i putnim komunikacijama. Tom prilikom je otkriveno sedam prekršaja i oduzeta je razna roba, poput laptopa, mini laptopa, LED TV-a, brusilice, motorna kosačica kompresor. Radilo se o robi na koju su trebale biti plaćene uvozne dažbine prilikom uvoza u BiH. Aktivnosti na terenu su provedene uz upotrebu mobilnog skenera za pregled prtljaga, specijalističke opreme, koja je donacija vlade SAD-a.

Vrijednost oduzete robe u ove dvije odvojene akcije iznosi 36.000 KM, dok je vrijednost izrečenih sankcija 9.200 KM.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)