Pripadnici GP BiH spriječili pokušaj neovlaštenog prometa vojnom opremom

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 24. decembra, na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška, spriječili su nezakonit promet 17 komada metal detektora marke CEIA, tip Mil D1, koji spadaju u vojnu opremu, saopšteno je danas iz GP BiH.

Otkriveni su prilikom detaljnog pregleda priključnog vozila, bh. nacionalnih oznaka, na drugoj liniji graničnih provjera. Vozilom je upravljao državljanin BiH. Daljim operativnim radom, pripadnici GP BiH došli su do saznanja da se u vezu sa ovim događajem dovodi još dvoje bh. državljana. Pretresom objekata koje koriste spomenuto dvoje bh. državljana na području Sarajeva, pripadnici GP BiH pronašli su još 13 komada metal detektora, a potom još dva na drugoj lokaciji, takođe u Sarajevu. 

O ovom događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija Suda BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, protiv osumnjičenih Tužilaštvu BiH biće dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Otkriveni metal detektori, ukupno 32 komada, i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti i biće predati u depo Suda BiH.

Pripadnici GPBiH nastavljaju rad na ovom slučaju.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Foo: GP BiH