Fiskalno vijeće BiH usvojilo Globalni fiskalni okvir za period 2020 – 2022.

Fiskalno vijeće BiH na današnjoj konstituirajućoj sjednici u Sarajevu utvrdilo je Globalni fisikalni okvir za period 2020 – 2022. godine i dogovorilo da izdvajanja sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za institucije BiH iznose 780 miliona KM, saopštio je predsjedavajući Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća BiH Zoran Tegeltija.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je na jučerašnjim sastancima s premijerima Republike Srpske i Federacije BiH usaglašeno da će sa jedinstvenog računa ove godine budžetu BiH biti izdvojeno 780 miliona, napominjući da je poslije sedam godina prvi put došlo do korekcije okvira za budžet zajedničkih institucija.

On je precizirao da će ukupan okvir budžeta institucija BiH, uključujući ovih 780 miliona KM, sada iznositi 996 miliona KM.

“Poslije usvajanja Globalnog fiskalnog okvira, stvorene su pretpostavke da završimo budžet BiH za 2020. godinu”, konstatovao je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara, koji predsjedava i Fiskalnim vijećem, rekao je da je konstituirajućoj sjednici Vijeća od šest članova prisustvovalo njih pet. Prisutni su bili premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić, te ministar finansija u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, dok je odsutna bila ministrica finansija Federacije BiH Jelka Miličević, saopšteno je iz VM BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)