Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Drvar i Livno -3, Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac -2, Sanski Most -1, Banja Luka, Bihać, Grude i Zenica 0, Sarajevo, Široki Brijeg i Srebrenica 1, Doboj i Zvornik 2, Trebinje 4, Gradačac i Stolac 5, Mostar 6, Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima u većem dijelu Bosne u nizinama će ispočetka padati kiša, a u višim područjima susnježica i snijeg. Tokom noći na subotu u Bosni i u nizinma će padati snijeg ili susnježica.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 3 i 8, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Oblačno vrijeme u cijeloj zemlji, kao i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije.

Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od hladnoće, te po mogućnosti redukovati boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici, starije osobe i djeca.

U drugom dijelu dana opšta slika djelimično će se popraviti u Hercegovini, u Bosni će se dodatno pogoršati usljed padavina.

—–

BIHAMK

Niske temperature pogoduju formiranju poledice

Niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz ovog jutra pogoduju formiranju poledice, pa pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo dionice u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (kod mjesta Zdaljevac), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac) i Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica).

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.  Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)