Crna Gora: Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, privedeni poslanici DF-a

Iako su prosrpski opozicioni poslanici Demokratskog fronta (DF) upotrebom pirotehnike, uništavanjem inventara, uvredama i prijetnjama pokušali prekinuti rad crnogorske Skupštine i odgoditi donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon intervencije policije koja je privela 22 osobe, poslanici vladajuće većine su jutros u 2,30 sati izglasali zakon u onom obliku u kome je bio predložen.

Incident koji je prethodio kratkotrajnom prekidu rada crnogorske Skupštine i kasnijem izglasavanju zakona, za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njenih crkava i manastira u toj zemlji, dogodio se kad su odbačena dva amandmana, koje je Skupštini uputila Mitropolija SPC-a.

Vođa opozicionog DF-a Andrija Mandić insistirao je na prekidu sjednice, kako bi njegovi poslanici mogli sljedeći dan obrazložiti više od 100 predloženih amandmana.

“Građani očekuju objašnjenje zašto maltretirate poslanike da poslije ponoći glasaju o ovako važnom zakonu. To ne bi radili da imate čiste namjere”, kazao je Mandić, koji je tokom rasprave upozorio poslanike vladajuće koalicije da može doći do krvoprolića u zemlji i pozvao svoje ratne suborce da budu spremni.

“Pozivam sve moje ratne drugove iz ’91. i ’99. da budu spremni. Možete računati na ono najgore”, zaprijetio je Mandić sa svog poslaničkog mjesta, dok su se u crnogorskim gradovima okupljali njegovi istomišljenici, te blokirali važne saobraćajnice na sjeveru, jugu i centarlnim dijelovima zemlje, pa je morala intervenisati policija, prenosi Hina.

Tokom rasprave, koja je počela u 11 sati, demonstranti su se okupili ispred hrama Hristovog uskrsnuća i predvođeni sveštenicima SPC-a krenuli prema zgradi parlamenta, ali ih je policija zaustavila na stotinjak metara udaljenosti.

Policijski službenici uspjeli su spriječiti i da incident u Skupštini ne preraste u fizički obračun, tako što su priveli 18 poslanika Demokratskog fronta i još četiri osobe.

“Imali smo scene koje ne priliče parlamentu. Država je pokazala da može biti strpljiva, odgovorna, ali i odlučna. Ne može se tako ponašati u parlamentu Crne Gore”, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, kad je sjednica nastavljena u 1.30 iza ponoći.

On je bio jedna od glavnih meta poslanika Demokratskog fronta, kojima je izrekao mjeru udaljavanja sa sjednice, pa oni neće moći nazočiti sjednicama u sljedećih 15 dana.

Poslanik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić, koga su poslanicvi DF-a grubo vrijeđali, takvo je ponašanje nazvao “šešeljizacijom” crnogorske Skupštine.

“Ovo sam doživio 1995. godine, kad je to radio Šešelj. I Srbija je to nadišla. Ovaj parlament trebaju činiti slobodni ljudi. Nisu ih ljudi birali da vjeru pretvaraju u mržnju i da budu kopija Šešelja. Zbog kratkih ciljeva, uništavaju trajna dostignuća ovog parlamenta i države”, poručio je Krivokapić.

“Svi znamo gdje nas je dovela u regiji i bivšoj državi zloupotreba nacije i vjere i 30 godina kasnije je nedopustivo da se manipuliše nacijom i vjerom, značajan dio rasprave je bio u tom smjeru”, poručio je Brajović prije nego što je pozvao preostale poslanike u Skupštini, uglavnom one iz vladajuće većine, da se izjasne o predloženim amandmanima.

Svi su amandmani odbačeni, a 45 preostalih poslanika je jednoglasno podržalo donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u obliku u kome je predložen.

Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njenom vlasništvu do 1. decembra 1918. godine. Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva, koja smatra da će njim biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u. SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetine crkava i drugih nekretnina.

(Fena)