Oblačno sa snijegom

Jutros je u Bosni oblačno vrijeme sa snijegom u većini područja. U većem dijelu Hercegovine sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan Sedlo -4, Sokolac -3, Livno, Srebrenica 0, Sarajevo 1, Bijeljina, Gradačac, Tuzla, Zvornik 2, Banja Luka, Bihać, Grude, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Trebinje 3, Doboj 4, Mostar 5, Neum 6 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom ili snijegom. U sjevernim područjima Bosne je moguća kiša. U Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar u Bosni slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima sjeverni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura vazduha od -2 do 4, na jugu od 3 do 8 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je loša.

Temperature će biti niske i neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada bi hronični bolesnici trebali izbjegavati boravak na otvorenom.

Posvuda će preovladavati sjeverno strujanje koje će, uz povremene padavine i povećan sadržaj vlage u vazdfuhui, pojačavati osjećaj hladnoće.

Malo toplije i ugodnije će biti na jugu zemlje.

—–

BIHAMK

Ugaženi snijeg i poledica na kolovozu

Ugaženog snijega na kolovozu ovog jutra ima u višim predjelima centralne, zapadne i istočne Bosne. Izdvajamo dionice; Sarajevo-Olovo, Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Livno-Bugojno, Livno-Mrkonjić Grad, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)