Preminuo spasilac koji se zarazio infekcijom tokom akcije u Tajlandu

Član spasilačke ekipe koja je prošle godine spasila 12 dječaka i njihovog trenera fudbala iz poplavljene pećine u Tajlandu, preminuo je od infekcije, koju je zadobio tokom akcije spašavanja, saopštili su zvaničnici.

Mornarički podoficir Bejrut Pakbara, pripadnik tajlandskog elitnog mornaričkog odreda, zarazio se krvnom infekcijom tokom spašavanja u jami Tham Luang.

Bejrut je bio pod ljekarskim nadzorom, ali se njegovo stanje pogoršalo i umro je u petak, navodi se u saopštenju.

Drugi spasilac, Saman Gunan, umro je tokom akcije spašavanja, podsjeća BBC.

Saman, bivši ronilac tajlandske mornarice, dostavljao je rezervoare sa vazduhom i izlazio je iz pećinskog kompleksa kada mu je ponestalo vazduha, nakon čega je izgubio svijest. Kasnije je njegov kip postavljen blizu ulaza u pećinu.

Bejrut je sahranjen u petak u svojoj rodnoj pokrajini Satun na ceremoniji u skladu sa islamskim pogrebnim ritualima, rekli su zvaničnici.

Fudbalska ekipa Wild Boars, koja se sastojala od dječaka starosti između 11 i 16 godina i njihov 25. godišnji trener istraživali su špilju 23. juna 2018. godine, kada je pljusak poplavio tunele, zarobivši ih duboko pod zemljom.

Svi su na kraju oslobođeni u 17. dnevnom međunarodnoj spasilačkoj akciji, u kojoj je učestvovalo više od 90 ronioca i privukli su pažnju svjetskih medija.

Pećina u sjevernoj tajlandskoj pokrajini Chiang Rai turistima je ponovo otvorena tek u novembru ove godine.

(Fena)