UIO obilježila 16. godišnjicu postojanja

Uprava za indirektno oporezivanje obilježila je juče šesnaestu godinu postojanja i rada. I ova 2019. godina, koja je na izmaku, je još jedna rekordna godina kad je u pitanju prikupljanje prihoda od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini. Zaključno sa jučerašnjim danom, Uprava je prikupila 7 milijardi i 910 miliona KM, što je za oko 313 miliona KM više u odnosu na prošlu 2018. godinu i za oko 200 miliona KM više u odnosu na planirane prihode u ovoj godini.

Od uspješnog rada Uprave za indirektno oporezivanje, slobodno se može reći, zavisi makroekonomska stabilnost Bosne i Hercegovine i normalno funkcionisanje svih nivoa vlasti u BiH: državnog, entiteskih, kantonalnih i opštinskih.

Direktor UIO dr. Miro Džakula izrazio je zahvalnost svim službenicima UIO, koji su dali poseban doprinos da i ova 2019. godina bude još jedna rekordna godina po prikupljenim prihodima. Doprinos uspješnim rezultatima UIO dali su i članovi Upravnog odbora UIO.

Na jučerašnjoj svečanosti u Banja Luci bili su prisutni i predstavnici držvnih i entitetskih institucija i agencija: Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno sigurnosna agencija BiH, Oružane snage BiH, Granična policija BiH, MUP Republike Srpske, MUP Federacije BiH, Odbor državne službe za žalbe i drugi.

Posebnu nagradu za uspješanu zajedničku saradnju u proteklih šesnaest godine UIO je ove godine dodijelila Sudu BiH.

V. B.