Građani ponovo zatražili zatvaranje deponije Uborak

Više stotina građana i aktivista Građanske inicijative “Jer nas se tiče” okupilo se u nedelju na mirnom protestu ispred regionalnog odlagališta otpada Uborak, kako bi ponovo skrenuli pažnju i podstakli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem tog odlagališta s trenutne lokacije.

Građani su istakli kako odlagalište od februara nema niti jedan validan dokument na osnovu koga može raditi, te poručili kako neće odustati od zahtjeva za saniranjem i zatvaranjem deponije.

“Poručujemo vlastima da nismo odustali od naših zahtjeva i da što prije sjednu i počnu raditi na rješavanju ovog problema”, kazao je predstavnik Inicijative “Jer nas se tiče” Nijaz Hodžić.

Dodao je kako građani polako gube strpljenje, ali da neće preduzimati radikalnije mjere dok ne prođu božićni i novogodišnji praznici.

“Čim prođu praznici, odlučićemo se šta i kako dalje, a od vlasti očekujemo da nas pozovu i da se dogovorimo”, poručio je Hodžić.

Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur naglasio je kako su okupljeni građani najbolja poruka i dodao kako imaju sve veću podršku i da neće odustati od svojih zahtjeva.

“U slučaju produženja ove agonije, bit ćemo prinuđeni na novu blokadu odlagališta i s ovim brojem ljudi uopšte se nećemo dvoumiti da to uradimo”, poručio je Hujdur.

Na ulazu u deponiju Uborak i danas su, kao i proteklih dana, stacionirane jake policijske snage.

Problemi s deponovanjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju ove godine, kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja od tada su u dva navrata blokirali odlagalište, zahtijevajući da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

(Fena)