U Bosni oblačno sa snijegom, u Hercegovini vedro

Jutros je u Bosni oblačno. U većem dijelu Bosne pada slab snijeg. U Hercegovini je pretežno vedro. Oblačno je na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -14 stepeni, Ivan Sedlo -6, Sokolac -5, Grude, Livno i Sarajevo -3, Bugojno i Široki Brijeg -2, Tuzla -1, Bijeljina, Doboj, Gradačac i Zvornik 0,  Bihać, Sanski Most i Trebinje 1,; Banja Luka i Mostar 2, Neum 5 stepeni.


Danas u Bosni oblačno sa slabim snijegom. U Hercegovini većinom pretežno vedro. Oblačno jedino na sjeveru Hercegovine gdje može padati slab snijeg.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -3 i 3, na jugu zemlje do 8 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Hladno vrijeme, praćeno padavinama, loše će djelovati na većinu populacije.

Opštu sliku će dodatno remetiti porast sadržaja vlage u vazduhu i sjeverno strujanje.

U Hercegovini sunčanije i malo ugodnije, uz povremeno jaču buru, koja će praviti probleme osjetljivim osobama.

Poželjno je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Otežan saobraćaj zbog snijega

Zbog snijega, otežano se saobraća na putevima centralne, zapadne i istočne Bosne. Posebno izdvajamo dionice u višim planinskim predjelima (Komar, Nišići, Karaula, Rogoj, Romanija, Makljen, Koričina, Mlinište i Kupres) gdje ima ugaženog snijega na kolovozu. Dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose. Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 0,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)