Vijeće ministara BiH sutra o privremenom finansiranju i GP Bratunac-Ljubovija

Vijeće ministara BiH bi na prvoj sjednici u novom sazivu, koja je zakazana za ponedeljak 30. decembra, trebalo da razmatra Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2020. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija ranije je, u izjavi novinarima, izrazio nadu da će Vijeće prije isteka tog roka usvojiti budžet institucija BiH za 2020. godinu i da će se prestati s privremenim finansiranjem prije kraja marta.

Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Izgradnja graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija“, kao i Informaciju o projektu izgradnje graničnog prelaza Svilaj, čiji je predlagač Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Tegeltija je najavio da će na sjednici u ponedeljak biti donesena odluka o izdvajanju dodatnih sredstava Upravi za indirektno oporezivanje za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija. Podsjetio je da je 2017. godine donesena odluka da se izdvoji 11 miliona KM, te da je poslije, kada je napravljena procjena, utvrđeno da se ne može napraviti taj granični prelaz bez 14,5 miliona KM.

Po njegovim riječima, Upravi za indirektno oporezivanje obezbijeđeno je 14,5 miliona KM i „oni odmah mogu započeti s procedurom izbora izvođača i izgradnjom graničnog prelaza“. Izrazio je nadu da će taj granični prelaz biti otvoren do kraja naredne godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je najavio da će na sjednici u ponedeljak biti razmatrani još neki projekti, koji su bili vezani za kreditna sredstva EIB-a, za gradnju Koridora Vc i završetak izgradnje graničnog prelaza Svilaj.   

Biće razmatran Nacrt ugovora o finansiranju (Koridor Vc – centralni dio: izgradnja dionica autoceste Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan) između BiH i Evropske investicijske banke, sa Osnovama za zaključivanje navedenog ugovora.

Na sjednici bi trebao biti razmatran i Prijedlog zaključka o imenovanju predstavnika BiH u međunarodnim finansijskim institucijama – Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Takođe, predviđeno je razmatranje prijedloga odluka o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku kao i Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019 – 2022. godine.

(Fena)