Afera Ina-MOL: Sanaderu nepravosnažno šest, Hernadiju dvije godine zatvora

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji u ponedeljak su proglašeni krivim za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL, zbog čega je Sanader nepravosnažno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Obrazlažući nepravosnažnu presudu, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pri tom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera, kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja.

Nepravosnažna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike, jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru, navodi Hina.

Kako je nedavno podvrgnut operaciji koja po mišljenju suda nije bila nužna, Sanader nije bio prisutan ni na završnim govorima u ovom slučaju. Uskok je tada zaključio da je Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hrnadija, dok je njihova odbrana, s druge strane, ustvrdila da za osuđujuću presudu nema osnova.

Prema nepravosnažnoj presudi, firma Roberta Ježića, koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet miliona eura.

(Fena)