Arheolozi otkrili drevnu palatu Maja na istoku Meksika

Arheolozi su otkrili veliku palatu u gradu Kulubi blizu Cancuna na istoku Meksika, koju su vjerovatno koristili pripadnici bogatijih Maja prije više od 1000 godina, kazali su meksički antropolozi.

Ostaci zdanja visokog šest metara, dugačkog 55 i širokog 15 metara upućuju na to da je palata bila naseljena tokom dvaju dugih perioda između 600. i 1050. godine, stoji u saopštenju Nacionalnog instituta za antropologiju i istotiju (INAH).

Civilizacija Maja vrhunac je dostigla između 250. i 900. godine, kada su njeni pripadnici bili nastanjeni na poluostrvu Yucatanu, u Gvatemali, Belizeu i u Hondurasu.

Palata je otkrivena na istoku arheološkog područja Kulube, ključnog predhispanskog nalazišta u meksičkoj državi Yucatan.

“Ovo je tek početak, tek smo počeli s otkrivanjem jedne od najvažnijih građevina u ovom području”, kazao je arheolog Alfredo Barrera.

Istovremeno s radovima na palati, meksički stručnjaci istražuju i četiri kamene strukture na području poznatom kao “Grupa C”, koja se nalazi na centralnom trgu u Kulubi. Tu su otkrili oltar, ostatke dviju stambenih građevina, te okrugle strukture za koje vjeruju da su služile kao pećnice, prenosi Hina.

Konzervatori istražuju i mogućnost pošumljavanja dijelova Kulube, kako bi zaštitili to istorijsko važno mjesto od negativnog uticaja vjetra i sunca, stoji u saopštenju INAH-a.

(Fena)