Dijele se otkazi preostalim radnicima Aluminija

Danas je započelo uručivanje rješenja o tehnološkom višku za najveći broj preostalih radnika Aluminija d.d. Mostar, kazali su za Fenu u mostarskom preduzeću.

Tokom posljednja dva kalendarska dana 2019. godine, rješenja će dobiti oko 170 radnika, kojima radni odnos završava 31. decembra 2019. godine, dok bi preostali radnici rješenja trebali dobiti u januaru sljedeće godine.

Njima će sukladno zakonu pripasti i odgovarajuća otpremnina, koji bi se trebala isplatiti do 15. januara 2020. godine. Pojedinačne visine otpremnina ovisiće o broju godina radnog staža u Aluminiju i visini prosječne plate, naveli su iz Aluminija.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula, nakon što je preduzeće isključeno s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Početkom septembra, od nekadašnjih 900 zaposlenika, njih 600 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa.

Predstavnici vlasti i Uprave Aluminija u više su navrata najavljivali kako će se do kraja 2019. godine pronaći rješenje za nekadašnjeg giganta, te da će proizvodnja ponovno biti pokrenuta.

Ponudu za preuzimanje Aluminija dostavila je samo Abraham grupa, ali tu ponudu izraelsko-kineske grupacije nije prihvatio Nadzorni odbor Aluminija zbog, kako je rečeno, pravnih nejasnoća.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić nedavno je izjavio kako ponuda Abraham grupe nije prihvatljiva za Vladu FBiH, ali je najavio još jedan sastanak s predstavnicima te kompanije.

(Fena)