U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine oblačno. U većem dijelu Hercegovine i sjevera Bosne je pretežno vedro.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -15 stepeni, Ivan Sedlo -7, Sokolac -6, Sarajevo -4, Banja Luka, Livno i Srebrenica -3, Bihać, Bugojno, Drvar, Gradačac, Grude, Sanski Most i Tuzla -2, Doboj i Trebinje 0, Zenica 1; Stolac 3, Mostar i Neum 4 stepena.

Danas u većem dijelu Bosne prije podne oblačno, a u drugoj polovini dana postepeno razvedravanje. U Hercegovini većinom sunčano. Prije podne više oblačnosti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -3 i 3, na jugu zemlje do 8 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Mada će temperature vazduha i dalje biti niske, postepena stabilizacija vremenskih prilika, ipak, će pozitivno djelovati na opštu sliku.

Negativni uticaj promjene najduže će se zadržati na krajnjem istoku zemlje.

U Hercegovini nešto povoljnija opšta slika, sunčanije, pri tome prohladno, uz buru koja će povremeno kvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Oprez zbog ugaženog i raskvašenog snijega

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ima u višim predjelima, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Mokro-Rogatica, Trnovo-Dobro Polje, Sokolac-Han Pijesak-Vlasenica, Šuica-Kupres, Prozor- Gornji Vakuf i Turbe-Banja Luka. Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)