Hrvatska: Iz izbornog štaba Grabar-Kitarović tražili prekid sučeljavanja uživo, TV kuća pristala

S RTL-a su izvijestili danas da je završetak TV-debate predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića sinoć zatražila savjetnica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić.

Dodali su i da je svjetnica Margaretić Urlić na RTL došla zajedno s članovima njenog izbornog štaba, te da je tokom emisije ušla u režiju i zatražila da se “zbog produženog trajanja i umora predsjednice, debata završi”.

Na pitanje urednice emisije je li to službeni stav štaba, gospođa Margaretić Urlić je odgovorila da “dolazi u ime štaba”, izvijestili su s RTL-a nakon medijskih pitanja i izjava iz oba štzabapredsjedničkih kandidata o tome ko je tokom RTL Duela zatražio preskakanje zadnje tematske cjeline i završetak emisije.

Podsjetili su kako su voditelji RTL Duela taj zahtjev prenijeli predsjedničkim kandidatima Kolindi Grabar-Kitarović i Zoranu Milanoviću, ali im i ponudili mogućnost nastavka debate, na što su oni javno pristali.

U saopštenju, takođe,stoji da je RTL profesionalno organizovao i proveo debatu, omogućio kandidatima da sami postavljaju pitanja, dopustio teme koje su sami otvorili i smatra da su time ispoštovana profesionalna načela novinarske struke.

Oba štaba ranije su se složila da emisija može potrajati duže od predviđenih 90 minuta, izvijestili su s RTL-a.

(BHRT)