Lana Pudar na državnom prvenstvu u Sarajevu postavila 12 novih državnih rekorda

Proteklog vikedna, održano je Otvoreno zimsko državno prvenstvo u plivanju. Prvenstvo na kome se spustila zavjesa na plivača takmičenja u 2019. godini održalo se u Sarajevu na Olimpijskom bazenu „Otoka“ i na njemu je učestvovalo je preko 200 plivača iz gotovo svih klubova u BiH, a učešće su uzela i dva kluba iz Srbije.

Mostarska „Orka“ predstavila se sa 21. plivačem i zabilježila je još jedan odličan nastup, gdje su opet pokazali da je ovaj mostarski plivački klub jedan od najboljih plivačkih klubova u našoj državi.

U dva dana održavanja prvenstva, plivači „Orke“ osvojili su ukupno 44 pojedinačne i štafetne medalje, od čega 13 zlatnih, 15 srebrnih i 16 bronzanih medalja. Titulom državnih prvaka na Otvorenom državnom prvenstvu BiH u plivanju okitili su se Lana Pudar, Kerim Sadiković, Danis Harmandić, Elena Zovko, Nika Vrljić i Teodora Stanković. Medalje na ovom prvenstvu osvojili su i Bakir Hadžimahović, Eman Numić, Dino Jelin, Tin Šauperl, Lucija Jurić, Lucija Jakovljević, Mia Dužević i Ajla Kulak.

Mostarski plivači postavili su i 13 novih državnih rekorda u kategoriji, mlađih juniora, juniora i seniora. Lana Pudar postavila je na ovom državnom prvenstvu čak 12 novih državnih rekorda i ovu kalendarsku godinu je završila sa 45 oborenih državnih rekorda u kategorijama do 14 godina, do 16 godina i u seniorskoj kategoriji. Svakako se posebno ističe rekord u disciplini 200m leđno, gdje je postavila državni rekord u tri kategorije, za djevojčice do 14 godina, do 16 godina i u kategoriji seniorki, što je zaista kuriozitet da djevojčica od 13 godina postavlja seniorske državne rekorde. Vrijeme novog rekorda iznosi 02:14.89.

Novi državni rekorder je i Kerim Sadiković, koji je u disciplini 100m prsno za dječake do 16 godine postavio državni rekord u disciplini 100m prsno, u vremenu 1:05.39. Takođe, štafeta u sastavu Teodora Stanković, Elena Zovko, Lana Pudar i Nika Vrljić postavila je državni rekord za djevojčice do 14 godina u disciplini 4x50m mješovito, dok je štafeta u istom sastavu postavila državni rekord u disciplini 4x50m slobodno za djevojčice do 14 i 16 godina starosti. Klub su na ovom prvenstvu još predstavljali i Dino Kljako, Dino Dužević, Đani Morić, Una Taslaman, Iva Jurić, Miralem Marić i Elena Jurković.

Nakon nekoliko dana zasluženog odmora, plivačice i plivači mostarske „Orke“ već početkom nove godine počinju sa pripremama za izazove koje ih očekuju u narednoj plivačkoj godini. U petak 10. januara 2020. godine u kongresnoj sali hotela „Mepas“ održaće se završna svečanost kluba za 2019. godinu, gdje će se nagraditi preko 100 plivačica i plivača, proglasiti najbolji pojedinci u klubu i uručiti prigodna priznanja sponzorima i prijateljima kluba, koji su pomogli u radu kluba u 2019. godini.

(NovaSloboda.ba)