Podignuta optužnica protiv Milana Trišića za ratni zločin na području Bratunca

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Trišića, rođenog 1963. godine u Bratuncu, državljanina BiH, deportovanog iz SAD zbog krivičnog djela imigracione prevare, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Trišić se tereti da je od aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematskog napada policije i vojske VRS, na području Bratunca, zajedno sa drugim pripadnicima TO, VRS, SJB Bratunac i paravojnih formacija, učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Hranča i grada Bratunca, počinjenog ubistvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

 U optužnici se navodi da je kao pripadnik TO, u više navrata učestvovao u napadu na selo Hranča, nastanjeno bošnjačkim civilnim stanovništvom, tokom koga je izvršeno nezakonito lišenje slobode i prisilno izmještanje više od 250 stanovnika tog sela, nakon čega je učestvovao u pljačkanju kuća i imovine, koja je nakon toga zapaljena. Osim toga, tereti se da je tokom maja 1992. godine učestvovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatočenih na više lokacija na području Bratunca, naročito u prostorijama škole “Vuk Karadžić”, koje je optuženi počinio lično, ubijanjem civila iz vatrenog oružja, kao i na svirep način hladnim oružjem, tupim predmetima, i na druge načine, odvodio civile u nepoznatom pravcu, te učestvovao u ubistvima većeg broja osoba.

Optuženi je pravosuđu BiH postao dostupan nakon izručenja iz SAD, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učestvovanju u ratu u BiH, nakon čega je izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, od čega više od 30 svjedoka, koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

M. N.

(NovaSloboda.ba)