Podignuta optužnica za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Brčkom

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Admira Rizvanovića, rođenog 1975. godine u Brčkom, Smajila Omerovića, rođenog 1970. godine u Zvorniku, Jasmina Huskanovića, rođenog 1971. godine u Brčkom, Kemala Hindića, rođenog 1949. godine u Jablanici, Martina Frančeševića, rođenog 1962. godine u Brčkom, Ramiza Pljakića, rođenog 1958. godine u Sjenici (Srbija), Ive Anđelovića, rođenog 1963. godine u Brčkom, Hazima Fazlovića, rođenog 1950. godine u Bračkom i Bahrije Fazlovića, rođenog 1967. godine u Brčkom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović, kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje reguliraju postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata.

Oni se terete, da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta boderište, u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne povrede nečovječnim postupanjem, te ih nakon toga usmrtili upotrebom vatrnog i hladnog oružja, nanijeviši im zaživotne i posmrtne ozlijede.

Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović terete se da su u svojstvu komandanta Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizovane brigade Armije RBiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili preduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin.

Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

M. N.

(NovaSloboda.ba)