UIO BiH: Neophodno izvršiti popis zaliha cigareta

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH podsjećaju sve poreske obveznike i druga lica koja se bave prometom cigareta i duhana za pušenje u Bosni i Hercegovini na obavezu postupanja u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duhan za pušenje za 2020. godinu.

Sva lica u BiH koja se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužna su popisati zalihe istih na dan 01.01.2020. godine, a prije njihovog prometovanja nakon 31.12.2019. godine, i na popisnim listama obračunati razliku akcize za uplatu. Popisne liste se moraju dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7. januara. 2020. godine.

Pored cigareta i duhana za pušenje, poreski obveznici su dužni popisati i količine (zalihu) akciznih markica za označavanje cigareta i duhana za pušenje, koje su preuzete u Upravi za indirektno oporezivanje a nisu iskorištene za obilježavanje ovih akciznih proizvoda do kraja 2019. godine, obračunati razliku akcize za uplatu, te i ove popisne liste dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje do 7. januara 2020. godine.

Do 17. januara 2020. godine mora se izvršiti uplata razlike akcize na popisane zalihe.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Podsjećamo da je Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2020. godinu definisano da će se od 1. januara. 2020. godine  na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeće akcize: proporcionalna akciza po stopi od 42 postomaloprodajne cijene cigareta; specifična (fiksna) akciza u iznosu od 1,65 KM za pakovanje od 20 komada cigareta (nepromijenjena je u odnosu na 2019. godinu); akciza na duhan za pušenje u iznosu od 121,60 KM / kg.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + specifična), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 3,04 KM po kutiji cigareta ili pakovanju od 20 komada (odnosno srazmjerno broju komada u pakovanju različitom od 20 komada).

Odluka o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2020. godinu predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhan i cigarete u Evropskoj uniji.

Popisne liste (sa upisanim formulama za obračun akcize) obveznici mogu  preuzeti na WEB stranici Uprave za indirektno oporezivanje.

V. B.

(NovaSloboda.ba)