Vedro uz postepeno naoblačenje tokom dana

Jutros je u našoj zemlji vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -17 stepeni, Bugojno, Srebrenica -11, Bjelašnica, Drvar, Ivan Sedlo, Sarajevo -10, Livno, Tuzla, Zenica -9, Banja Luka, Sanski Most -7, Bihać, Bijeljina, Stolac, Zvornik -6, Doboj -5, Gradačac, Grude -4, Mostar, Trebinje 1, Neum 4 stepena.


Danas u našoj zemlji jutro vedro uz postepeno naoblačenje tokom dana.

Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od -1 do 5, na jugu od 6 do 9 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Hladno vrijeme, uz maglu, izraženije u jutarnjim i večernjim satima, kod većine meteoropata će uzrokovati pojačane tegobe.

Moguće su reakcije u vidu, glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Hronični bolesnici trebali bi redukovati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

—–

BIHAMK

Niske temperature doprinose formiranju poledice

Izrazito niske temperature ovog jutra doprinose formiranju poledice, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog novogodišnjih praznika danas se očekuje pojačana frekvencija vozila na svim putevima u našoj zemlji. Posebno izdvajamo gradske centre, gdje će zbog organizovanih dočeka Nove godine, dolaziti do privremenih izmjena u režimu saobraćaja. Vozačima u novogodišnjoj noći savjetujemo oprezniju vožnju, a kako ne bi doveli u opasnost sebe i ostale učesnike u saobraćaju, apelujemo da se ne sjeda za upravljač vozila ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol.

Zbog praznika, tunel Vranduk će danas, kao i 01.01. i 02.01.2020.god. biti otvoren 24 sata (bez obustava). Od 03.01. 2020. godine nastavlja se dosadašnji režim saobraćaja.

Danas od 12 sati do 02.01. do ponoći, zbog novogodišnjih praznika, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)