Nastavljeni protesti u Iraku ispred američke ambasade

Više stotina iračkih pripadnika milicija i njihovih pristalica bacali su kamenice na američku ambasadu u Bagdadu drugi dan zaredom u srijedu, a bezbjedonosne snage ispaljivale su suzavac i šok bombe.

Protesti, koji su predvođeni milicijama koje imaju podršku Irana, predstavljaju novi zaokret u ratu vođenom iz sjene između Washingtona i Teherana na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Donald Trump, koji se kandidovao na izborima 2020. godine, prijetio je uzvraćanjem udarca protiv Irana, ali je kasnije rekao da ne želi izazvati rat.

Ovi protesti, takođe, bacaju sumnju na kontinuirano prisustvo američkih trupa u Iraku.

Demonstranti su se okupili u utorak, kako bi protestovali protiv smrtonosnih vazdušnih napada SAD-a na punktove milicija. Nisu provalili u glavnu zgradu ambasade.

Preko noći, demonstranti su postavili šatore i kampovali ispred zidina ambasade. U srijedu ujutro donosili su zalihe hrane, kuhinjsku opremu i madrace, sugerišući da namjeravaju ostati dugo, prenio je Reuters.

Viši oficiri iračke vojske pregovarali su s onima okupljenim ispred ambasade u pokušaju da ih uvjere da odu, ali nisu uspjeli. Washington vrši pritisak na iračke čelnike. kako bi obezbijedili bezbjednost svog osoblja.

(Fena)