U Bosni oblačno, u Hercegovini vedro

Jutros je u Bosni bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka bilo je u centralnim i istočnim područjima. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je i magle. U Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Bugojno -8, Ivan Sedlo, Sanski Most i Sarajevo -6, Tuzla -3, Bihać, Livno i Široki Brijeg -2, Grude 0, Gradačac 2, Mostar 7, Neum 8 stepeni.

Danas se u većem dijelu Bosne očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U Hercegovini vedro. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne sa maglom i niskim oblacima.

Vjetar u Bosni slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduhaod 0 do 6, na jugu od 6 do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti nešto ugodnije.

Stabilno, povremeno i sunčanije vrijeme, pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Neophodno je voditi računa o primjerenom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura, izraženije tokom jutra i večeri, naročito osjetljive grupe, poput hroničnih bolesnika, starijih osoba i djece.

—–

BIHAMK

Niske temperature pogoduju formiranju poledice na kolovozu

Pojačan oprez ovog jutra savjetujemo zbog niskih temperatura koje pogoduju formiranju poledice na kolovozu. Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozačima skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog novogodišnjih praznika do sutra do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Zbog praznika, tunel Vranduk je do 03. 01. otvoren za saobraćaj 24 sata (bez obustava).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)