Hrvatska: Na skijanje ide 70.000 glasača

Na skijanje ide 70.000 glasača, a samo ih je 5.095 izvadilo potvrde za glasanje u inostranstvu, pišu u četvrtak hrvatski mediji i navode kako je riječ o brojci koja bi mogla biti presudna u drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora.

Kako god protekao drugi krug predsjedničkih izbora, sigurno je da će baza potencijalnih glasova 5. januara biti manja za najmanje 65 hilajada građana koliko će ih, prema procjenama iz turističke industrije, izbore dočekati, odnosno neaktivno ispratiti u nekima od poznatih evropskih skijališta.

To je brojka do koje je Jutarnji došao uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruženja, koje su, na osnovu informacija o prodaji aranžmana i iskustava iz dosadašnjih skijaških sezona, izračunale koliko bi potencijalnih glasova moglo propasti zbog apstinencije onog dijela glasača koji će biti na odmoru izvan domovine.

U prvoj skijaškoj sedmici, na skijanje bi moglo otići oko 110 hiljada građana; baza je to od 70 do 80 hiljaad osoba s pravom glasa, s obzirom na to da trećina otpada na djecu i maloljetnike koji nemaju pravo glasa. Može se očekivati da će neznatan broj “skijaša” u nedelju svejedno pristupiti izborima: prema podacima Ministarstva uprave i Državnw izborne komisije, do zakonom propisanog roka za glasanje u inostranstvu uz pomoć potvrde prijavilo se 5.095 birača koji će u to vrijeme boraviti izvan Hrvatske.

Najgrubljom računicom, oduzimanjem ovih 5 hiljada glasača s potvrdama za glasanje u inozemstvu od procijenjenih 70hiljada “skijaša”, došlo bi se tako do približno 65.000 otpalih glasova zbog godišnjih odmora, prenosi Hina.

(Fena)